lördag 27 oktober 2012

Grekisk köttfärspaj

Det finns så många olika goda pajer.
Idag blev det en köttfärspaj i grekisk stil.
Prova gärna även pajen med lammfärs. 

Vilken paj gillar du bäst?
Pajdeg:

 3 ½ dl vetemjöl                                                    
100 g smör eller margarin                                  
1 msk olja                                                           
1 äggula                                                              
3 msk kallt vatten                                             
                                                                            
Fyllning:                                                            

1 gul lök                                                               
2 vitlöksklyftor                                                       
400g blandfärs
4 msk tomatpuré                                                   
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
50 g soltorkade tomater
150 g broccoli
100 g fetaost

Äggstanning:

3 ägg
1,5 dl creme fraiche
1 dl mjölk eller grädde
1 tsk salt
½ kruka färsk basilika
 
Kör ingredienserna i en matberedare eller blanda ihop degen förhand. Tryck ut pajdegen  i en hög pajform med löstagbar botten. Skala och hacka lök och vitlök och bryn dem utan att de tar färg. Tillsätt färs och tomat puré och kryddor. Bryn några minuter till. Fördela färsen i pajskalet. Skär de soltorkade tomaterna, broccolin och fetaosten i bitar och lägg det över färsen.
Äggstanning:
Vispa ihop ägg, creme fraiche och mjölk/grädde. Salta och lägg i grovhackad basilika. Häll över pajen.
Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 40 min på 200° eller till äggstanningen har stelnat. Lägg på folie i slutet av gräddningen.  
Servera med en god sallad och några goda oliver.




 


 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Skriv ut