lördag 17 november 2012

Ugnstekt hel kyckling

Idag ska vi fira Ida och jag ska laga helstekt kyckling med sås och potatis.
Till detta serveras även brysselkål, brunkål och svart vinbärsgelé. 
Jag använder Santa Marias kycklingkrydda som gör att det blir en väldigt god smak på kycklingen och såsen.

Hel kyckling          

Fyllning:
persilja
äpplen
katrinplommon
Santa Maria kycklingkrydda
Klipp persilja och skala och tärna äpplen och hacka katrinplommon.
Blanda allt i en bunke och lägg i kycklingkrydda

Gör så här:
Tina och skölj kycklingen. Krydda med salt och peppar i kycklingen.
Lägg i fyllningen i kycklingen. Smält smör och pensla kycklingen med, krydda utvändigt med salt, peppar och kycklingkrydda. Sätt in kycklingen i ugnen på 200 grader.
Kycklingen behöver ca 45 minuter per kg.
Kycklingen är genomstekt när benen lossnar lätt och köttsaften är klar utan rosa inslag. Vänd på kycklingen efter ca halva tiden och pensla med smält smör.
Håll kycklingen varm medan du gör såsen.
Skär upp kycklingen. Böj loss låren och klipp av vingarna.
Skär kycklingen i halvor längst bröstbenet och ryggraden och dela den i mindre bitar.

Såsen:
Sila och häll skyn från kycklingen i en gryta och koka upp. Lägg i en klick smör och ev kycklingfond.
Rör ihop vatten och mjöl till en slät redning och häll i den i skyn. Låt koka ihop. Späd med grädde och krydda med salt, peppar och Santa Maria kycklingkrydda. 
Lägg i soya för färgens skull.








Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Skriv ut