måndag 4 november 2013

Helstekt kalkon

I lördags var min syster med familj bjudna hem till oss på kalkonmiddag.
Helstekt kalkon har blivit lite av en tradition hemma hos oss under alla helgona helgen.
Jag hade köpt en kalkon på över 5 kg som jag fyllde och stekte i ugnen.

Fyllning:
lök
persilja
äpplen
katrinplommon
Santa Maria kycklingkrydda
Klipp persilja och skala och skär äpplen, löken i bitar och hacka katrinplommon.
Blanda allt i en bunke och lägg i kycklingkrydda

Gör så här:
Tina och skölj kalkonen. Krydda med salt och peppar i kalkonen. Spara inkråmet.
Lägg i fyllningen. Smält smör som du pensla kalkonen med, krydda utvändigt med salt, peppar och kycklingkrydda. Sätt in kalkonen i ugnen på 200 grader.
Den behöver ca 45 minuter per kg och är genomstekt när benen lossnar lätt och köttsaften är klar utan rosa inslag. Vänd på kalkonen efter ca halva tiden och pensla med smält smör och häll på lite vatten som du sedan öser lite då och då över kalkonen. 
Lägg inkråmet i en gryta, tillsammans med en grovhackad lök och en morot.
Häll på lite vatten och låt sjuda en stund. Sila och spara fonden till såsen.
Håll kalkonen varm medan du gör såsen.
Skär upp kalkonen. Böj loss låren och klipp av vingarna.
Skär kalkonen i halvor längst bröstbenet och ryggraden och dela den i mindre bitar.

Såsen:
Sila och häll skyn från kalkonen i en gryta och koka upp. Lägg i en klick smör och fonden från inkråmet.
Rör ihop vatten och mjöl till en slät redning och häll i den i skyn. Låt koka ihop.
Späd med grädde och krydda med salt, peppar och Santa Maria kycklingkrydda. 
Lägg i soya för färgens skull.
Servera med potatis, brysselkål, röd kål, inlagd gurka och gelé.



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Skriv ut