lördag 13 september 2014

Focaccia med soltorkade tomater, fetaost, oliver och färska örter

Sist vi var hos syrran, så hade hon bakat focaccia med soltorkade tomater, fetaost och färska örter.
Ikväll har vi bjudit hem min sambos syster och hennes underbara 1 månaders baby Tova och då bakade jag en plåt med focaccia.
Det kommer även att serveras en pastasås med fläskfilé och kantareller och pappardelle.
Ikväll är det åter hockey som gäller. Go Lakers!

Ingredienser:
1 plåt
ca 15 dl mjöl
25 g (½ pkt) jäst
5 ½ dl vatten, 37°C (fingervarmt)
1½ tsk salt
hälften av fyllningen/garneringen.

Fyllning och garnering 1:
3 dl olivolja

100 g soltorkade tomater
150 g fetaost
½ dl hackad rosmarin

½ dl hackad slätbladig persilja
½ dl hackad timjan
Garnering 2:
 flingsalt
20 st svarta oliver

Gör så här:
Smula ner jästen i en degskål. Häll över vatten och rör om.
Tillsätt salt, hälften av fyllningen och mjöl men spara ½ dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.

Låt degen jäsa under bakduk, ca 1 timme.
Häll upp degen direkt i en smord lång- panna. Jämna till med mjölad hand.
Låt degen jäsa under bakduk, ca 30 minuter.
Värm ugnen till 225°C.
Tryck gropar i degen med fingertopparna när 10 minuter av jästiden återstår.
Lägg över fyllningen/garnering 1. Skär oliverna i halvor, lägg på dem och strö över flingsalt.
Grädda mitt i ugnen, ca 20 minuter.
Låt svalna på galler utan bakduk. Skär i bitar.




Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Skriv ut