lördag 20 december 2014

Lax och grönkålspaj toppad med cashewnötter

Granen är klädd och de flesta klapparna är inslagna. Det är inte så mycket till julstämning när jag tittar ut genom fönstret, men vad gör det? Känns som det är mörkt ute hela tiden ändå. Men nu vänder det igen och vi går mot ljusare tider.
Mysigare är det inne med tända ljus och granen som lyser fint i sin hörna. 

Ikväll lagade jag en jul inspirerad paj med lax och grönkål som toppades med rostade cashewnötter. Pajen passar även bra till julbordet.

Ingredienser:
Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk vatten


Fyllning:
200 g kallrökt lax
100 g grönkål (repad och klar)
1 gul lök
1 msk flytande honung
1 krm svartpeppar
1 ½ dl riven ost

Äggstanning:
2 ägg
2 dl grädde

Garnering:
1½ dl cashewnötter

Gör så här:
Kör ingredienserna till pajdegen i en matberedare eller blanda ihop degen för hand.
Låt gärna degen vila i kylen i ca 30 minuter.
Tryck ut pajdegen i pajform. Förgrädda pajskalet i 10 minuter på 200 grader.

Skala och finhacka löken. Skölj och skär bort den hårda stjälken från grönkålen och hacka den i bitar.
Fräs löken och grönkålen i smör tills den är glansig och fin. Ringla över honungen och krydda med svartpeppar. Lägg kålen i pajskalet. 
Skär laxen i bitar och lägg den över grönkålen. Strö över den rivna osten.
Vispa ihop ägg och grädde och häll äggstanningen över pajen och grädda på 200 grader i ca 20-25 minuter.
Rosta cashewnötterna i en torr panna och strö över pajen.
Servera en grönsallad till.




Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Skriv ut