lördag 13 februari 2016

Fiskplanka med koljafilé, sherrysås, knaperstekt bacon och räkor

Denna vecka har jag haft fullt upp och har inte haft så mycket tid för bloggen.
Kan väl erkänna att allt inte har gått precis som jag önskat i veckan, men det är så livet är ibland.
I fiskdisken hittade jag fina koljafiléer och ikväll lagade vi fiskplanka.
Tanken var att jag skulle ha en god smörsås till, men den hamnade i slasken och det blev en sherrysås till istället. 

Ingredienser:
Till plankan:
ca 150 g koljafilé per planka
bacon
räkor
minimorötter
broccoli
sparris
tomat
citron

Sherrysås:
Räcker till 4 plankor
1 dl sherry
1 st grönsaksbuljongtärning
2 dl creme fraiche
½ dl fryst dill eller 1 dl färsk

Gör så här:
Häll i sherryn och lägg i buljongtärningarna i en kastrull.
Koka tills ca hälften återstår. Lägg i creme fraiche och dill.
Koka ihop. Smaka av med peppar.


Potatismos:
Skala potatisen till moset och koka dem tills de är mjuka. Mosa potatisen med en stöt och lägg i en klick smör och späd med mjölk till lagom konsistens. Använd gärna en elvisp till detta. Krydda med salt, vitpeppar, aromat och lite gurkmeja för färgens skull. Rör till sist i en äggula så blir moset fastare och lättare att spritsa.

Plankan:
Olja in plankan med matolja.
Spritsa moset runt plankan och lägg sedan på en halv tomat.
Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter eller till moset har fått en fin färg.
Koka morötter, broccoli och sparris nästan klara. Stek därefter dem i lite smör och salt. Krydda fisken med salt och citronpeppar och stek den så den är klar samtidigt som moset. Tag ut moset och lägg på fisken och häll på såsen. Lägg på sparris, minimorötter, broccoli, bacon, räkor och garnera med en citronklyfta.




Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Skriv ut