fredag 13 januari 2017

Bookmaker toast med oxfilé

Ikväll serverades det bookmaker toast med oxfilé.
Jag helstekte köttet och skar sedan upp det i strimlor.
Du kan steka köttet i skivor i stället om du hellre vill det.
Serverade även smörstekt lök till som jag kryddade med salt och ringlade över lite ljus sirap.

Ingredienser:
Till 4 personer:
600 g oxfilé i bit
4 skivor lantbröd
4 äggulor
4 salladsblad
riven färsk pepparrot
salt
peppar
smör

Senapdressing:
2 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
2 tsk stark skånsk senap
2 tsk dijonsenap
salt

Lök:
gul lök
ljus sirap
salt

Gör så här:
Rör ihop ingredienserna till senapsdressingen.

Köttet:
Ta ut oxfilén så den har rumstemperatur när du steker den.
Putsa och skär bort senor som eventuellt finns kvar längs med filén.
Bryn filén i smör i en stekpanna tills den får en  fin färg. Krydda med salt och peppar.
Lägg köttet i en form och sätt i en köttermometer i den tjockaste delen.
Sätt in i ugnen på 200 grader. Vill du ha köttet rött så stek det till en temperatur på ca 55 grader. Vill du ha köttet rosa så ta du ut det när det är nått ca 62 grader.
Vill du ha köttet genomstekt ska det stå inne tills temperaturen är ca 70 grader.
Ta ut köttet och linda in det i aluminiumfolie. 

Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär upp det i skivor och sedan i strimlor.


Löken:
Skala och skär löken i skivor. Stek den i smör, ringla över lite ljus sirap och krydda med salt.

Toast:
Stek brödskivorna i smör. Bre på senapsdressing och lägg sedan på sallad, oxfilé, pepparrot och toppa med en äggula.
Servera den stekta lök till och lägg upp lite extra dressing.


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Skriv ut