tisdag 1 oktober 2013

Plankstek med oxfilé

Vi skulle haft kompisar på besök i helgen, men tyvärr så blev det inställt pga av sjukdom. Planksteken som vi skulle bjuda på lagade vi en ändå. Denna gången hade vi oxfilé på den.

Så här gör du:

Potatismos:
Skala potatisen till moset och koka dem tills de är mjuka. Mosa potatisen med en stöt och lägg i en klick smör och späd med mjölk till lagom konsistens. Använd gärna en elvisp till detta.
Krydda med salt, vitpeppar, aromat, lite muskot och gurkmeja så det blir ett gulare mos för ögats skull. Rör till sist i en äggula så blir moset fastare och lättare att spritsa.

Tillbehör:
Tomat som delas på mitten, grön sparris som jag har lindat parmaskinka runt.
Gul paprika, champinjoner och lök som hackas och får brynas med köttet ett tag.

Köttet:

Ansa och bryn oxfilén tills den har fått fin färg. Krydda med salt och peppar.
Lägg i champinjoner, gul paprika och lök och låt de bryna med. Ta upp grönsakerna.
Häll på lite vatten och låt puttra tills köttet nästan är klart. Ta upp köttet och skär i skivor.
Spara skyn till såsen.

Spritsa moset runt plankan och lägg sedan på köttet, sparrisen, grönsakerna och tomaten.

Jag lägger på två såser, en chipotlesås och en brunsås. Receptet på chipotlesåsen hittar du här.

Brunsåsen gör jag så här: 
Vispa ihop lite mjölk och vetemjöl till en redning och häll detta i skyn från köttet.
Häll i 2½ dl grädde och späd med mjölk till en bra konsistens. Häll i lite soya och krydda med salt, peppar och aromat. Låt koka ihop i ca 4-5 min under omrörning.

Lägg på lite av de båda såserna och ställ in plankorna i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter eller till moset har fått fin färg. Häll på lite mer sås innan servering.





Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Skriv ut