tisdag 14 april 2015

Lemonmoussetårta med fingers

Till påskafton så bakade jag en lemonmoussetårta och garnerade med fingers runt om tårtan. Jag har inte lagt ut receptet innan, så här kommer det.
Tårtan passar bra året runt och det är bara att garnera med vad du vill.

Ingredienser:
Blir ca 12 bitar
Botten:
2 ägg
1 dl socker
1 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

Fyllning 1:
1 dl lemoncurd

Fyllning 2:

6 gelatinblad
1 citron (saft och skal)
4 äggulor
2 hårt vispade äggvitor
1 ½ dl socker
1 ½ dl mjölk
250 g kesella
3 dl vispgrädde (vispad)

Garnering:
fingers ( 3 paket)
godis ägg
godiskaniner
citronmeliss

Gör så här:


Vispa ägg och socker poröst. Blanda i mjöl och bakpulver under omrörning.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten. ( Ca 24 cm). Grädda botten i ca 15 minuter på 175 grader. Låt svalna och tag av kanten och bre på lemoncurden. Diska kanten och sätt på den igen.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter. Riv citronskalet och pressa ur saften.
Blanda äggulor, socker, mjölk, citronsaft och skal i en kastrull. Sjud upp under kraftig omrörning tills den tjocknar. Tag bort kastrullen från värmen, tag upp gelatinbladen och krama ur dem och rör ner i den heta krämen. Låt svalna och rör om då och då.
Blanda först i kesellan i krämen, därefter den vispade grädden och till sist de hårt vispade äggvitorna.
Häll fyllningen över botten och bred ut den jämt. Ställ i kylen så den stelnar (gärna över natten). Garnera med fingers, godisägg, godiskaniner och citronmeliss.
Är det inte påsk så garnera med något annat gott. Dra gärna mönster i tårtan tex med en gaffel eller som jag med ett verktyg som jag köpte på ikea för garnering av tårtor.








Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Skriv ut