lördag 2 januari 2016

Baconlindad tournedos med conjacssås

Ikväll ska vi ut och äta och imorgon åker vi till Göteborg på Gothia Cup.
Det är min sambos son som spelar. Mina barn har åkt till Thailand idag med sin pappa och de kommer att vara iväg i 14 dagar. Det känns lite konstigt att ha dem så långt borta, men de kommer att ha det så bra.

Som huvudrätt på nyårsafton åt vi en baconlindad tournedos med conjacssås, potatiskaka, sparris och en grönsallad.


Ingredienser:
oxfilé
bacon

Gör så här:
Köttet:
Till tournedos använder man mittbiten på oxfilén.
Skär köttet i 5 cm tjocka bitar. Ca 200 g per person.
Salta och peppra köttet på båda sidor.
Hetta upp en stekpanna och stek oxfilébitarna hastigt i smör för att få en fin färg på köttet. Linda bacon runt köttet och sätt i en stektermometer i en av köttbitarna.

Lägg köttet i en ugnsform och stek klart köttet på 175 grader i ugnen.
Köttet är färdigt när innertemperaturen visar 53 grader (blodigt) 58 grader (medium) och 70 grader (välstekt).

Conjacssås:
Till 6 personer:
2 schalottenlökar
50 g smör
3 dl vispgrädde
1 msk kinesisk soja
3 msk kalvfond
½ dl conjac
1 tsk grovmalen svartpeppar
Red av med maizena mjöl. Smaka ev av med salt.

Gör så här:
Skala och finhacka löken.
Smällt smöret och stek löken utan att den får färg. Häll i grädde, conjac, fond, soya, och kryddor. Koka ihop såsen under omrörning.




Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Skriv ut